Kaizen

Kaizen

Vad kul att du har hittat hit! Det betyder antagligen att du är en nyfiken person, och det är precis vad vi vill att våra kunder ska vara (för det är vi också). Vi älskar att lära oss nya saker, och här tänkte vi passa på att lära dig något som vi tycker är väldigt fascinerande och som har stor betydelse för hur vi jobbar på nootropika.se.

Kaizen

De japanska tecknen ovan utläses "kaizen" och betyder "förändring till det bättre". Kai = förändring. Zen = bra. Kaizen är en filosofi som går ut på att man hela tiden gör små förbättringar, som över tid leder till stora resultat. Det var när ekonomiskt hårt drabbade japanska företag efter andra världskriget tog hjälp av amerikanska konsulter som kaizen började användas. Kaizens idé om att inte bara tanklöst jobba på, utan att regelbundet stanna upp och fundera på hur man faktiskt jobbar, gav snabbt resultat och företagens produktivitet ökade. Nu har Kaizen spridits världen över och används inte bara av företag. Du kan använda kaizen för vad som helst du vill bli bättre på, t.e.x. ditt jobb, dina studier eller någon av dina hobbys. 

Så här kan du använda kaizen

1. Planera. Börja med att bestämma vad det är du vill förbättra. Försök komma på vad du behöver göra för att uppnå förbättringen.
Ett exempel skulle kunna vara att du vill bli effektivare på jobbet. Du misstänker att ditt arbete blir lidande av att dina kollegor som sitter i samma rum pratar för mycket, och att du antagligen skulle få mer gjort om du kunde arbeta ostört.

2. Testa. Nästa steg är att testa det i en liten skala.  Du kan t.e.x. en dag i veckan gå och sätta dig på en tyst plats.

3. Utvärdera. Efter några veckor är det dags utvärdera testet. Fick du mer gjort de dagar du satt själv och arbetade?

4. Agera. Om förändringen ledde till en förbättring när man testade den, så är det som ett sista steg dags att införa den på riktigt. Om du fick mer gjort när du fick arbeta ostört, kan du börja göra det flera dagar i veckan eller kanske permanent. Hur det än gick, så är det sen dags att börja om från början. Kaizen är ett ständigt arbete. Kanske kan du öka din produktivitet ytterligare genom att ta fler pauser eller sluta multi-taska?

Kan du hjälpa oss att bli bättre?

En annat sätt att använda kaizen är att be andra om förslag på hur man kan bli bättre, och det skulle vi vilja passa på att göra nu. Är det något du tycker vi är dåliga på? Eller är det något som vi inte gör som du tycker vi borde börja med? Hör av dig till oss genom formuläret här eller via mail till kontakt@nootropika.se. Vi uppskattar alla tips som kan göra oss till ett bättre företag.

Tack för att du tog dig tid att läsa det här!

Om du vill läsa mer om Kaizen rekommenderar vi följande böcker: 

One Small Step Can Change Your Life av Robert Maurer

Kaizen : The key to Japan's competitive success